Katiskakalastus

Katiskapyynnin niksit

  • Uusi kiiltävä katiska pyytää paremmin kuin tummunut. Puhdista katiska säännöllisesti ja maalaa se hopea- tai pronssivärillä kerran vuodessa.Uutuusvärimme punainen ja vihreä eivät tarvitse maalausta,vain pesu riittää.
  • Parhaiten katiskalla saa saalista, kun pyydystä siirretään riittävän usein uuteen paikkaan. Koe katiska mahdollisimman usein.
  • Katiska tulee asettaa pohjalle vaaka-asentoon.
  • Havut katiskassa houkuttelevat ahvenia ja särkiä tulemaan katiskaan ja laskemaan mätinsä. Myös ”siemenkalat” keväällä, muutama pikkuahven tai -särki katiskassa lisää saalista.Uutuusvärimme punainen pyytää kalastajilta saatujen vinkkien mukaan myöskin kuhaa,oikeaan pyyntipaikkaan laitettuna.
  • Joskus erilaiset aitaviritykset saattavat olla paikallaan, mutta aina ne eivät ole tarpeen.
  • Kesällä erilaisten houkutusaineiden käyttö katiskassa varmistaa saaliin. Tähän sopii hyvin kaurahiutaleet, kovaksi keitetty puuro tai leivänkannikat. Ne kannatta laittaa jonkinlaiseen harsopussiin, josta liukeneminen ja saatavuus kestää kauemmin. On myös olemassa kaupallisesti valmistettuja houkutusaineita.
  • NYT UUTUUTENA voit tilata noin 1000 tuntia palavan led-houkutusvalon katiskaasi,valo syttyy automaattisesti kun lasket katiskan veteen,ja sammuu kun nostat sen kuiville.Väreinä on kirkas,sininen,vihreä ja punainen.
  • Houkuttimiksi katiskaan voi ripustaa peilinpaloja, metalliuistimia, olutpullonkorkkeja yms. kiiltäviä esineitä.
  • Muista sulkea luukku, kun lasket katiskan pyyntiin.

Katiska on mökkiläisen pyydys

Kesämökkiläisen suosituimpia harrastuksia on kalastus ja katiskapyynti onkin lomalaiselle sopiva vaivaton kalastusmuoto. Katiskapyynnistä aiheutuu huomattavasti vähemmän perheriitoja kuin verkkopyynnistä, pitkäsiimapyynnistä puhumattakaan. Katiskalla saa mukavasti ja vähällä työllä soppakalat. Katiskassa kalat säilyvät tuoreina pitemmänkin aikaa.

Kalastusluvat pitää katiskapyytäjälläkin olla kunnossa. Monin paikoin osakaskunnat ovat kuitenkin luopuneet lupamaksujen perimisestä katiskalla pyytäviltä, koska katiskapyynti on samalla mitä parhainta kalaveden hoitoa.

Ota selvää mökkijärvesi osakaskunnalta kalastusmääräyksistä ja kalastusluvista. Mikäli katiska on vesissäsi luvanvarainen, hanki lupa ja kiinnitä pyydysmerkki pyynnissä olevaan katiskaan. Yli 18-vuotiaat tarvitsevat valtion kalastuskortin (valtion kalastuksenhoitomaksu=22 euroa vuonna 2010) sekä vesienomistajan (yleensä osakaskunnan) myöntämän kalastusluvan.

Katiska hoitokalastuksessa

Viime vuosina on monien rehevien järviemme ylitiheitä ahven- ja särkikalakantoja hoitokalastettu nuottaamalla ja troolaamalla. Näitä menetelmiä ei voida käyttää matalilla ranta-alueilla, mutta katiskaa kylläkin. Pienvesissä katiska on käyttökelpoinen hoitopyydys. Niissä ylitiheiden kantojen hoidossa jo yhdelläkin katiskalla voi pyytää kesässä jopa 100 kiloa vähempiarvoista kalaa. On kuitenkin muistettava, että hoitopyyntiä on jatkettava säännöllisesti ja vuosittainen kalaston poisto tulee olla useita kymmeniä kiloja vesihehtaaria kohden.

Monet kalaveden osakaskunnat ja kalastusalueet ovat panostaneet katiskahoitokalastukseen. Ne ovat ostaneet tai talkoilla rakentaneet kymmeniä, jopa satoja katiskoita ja antaneet ne maksutta järven rannalla asuvien halukkaiden käyttöön. Nämä puolestaan ovat sitoutuneet hoitokalastamaan kalavettään.

Kalaonnea katiskalla!

Värikatiska FishNet Oy

Merenlahdentie 891C
53850 Lapppeenranta
Finland

+358 500 155027
katiska@suomi24.fi